суботу, 25 листопада 2017 р.

На лiтературному вечорі з Оксаною Забужко в м. Кропивницькому

   Минулого четверга учні та педагоги Олександрійської  загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів Кіровоградської обласної ради відвідали літературний вечір, присвячений творчості Оксани Забужко,  письменницi, поетеси, фiлософа, культуролога. Зустріч відбулася в обласному музично-драматичному театрі імені Кропивницького, де гостя презентувала книгу - роман «Після третього дзвінка вхід до зали забороняється» та інші свої твори. Зустріч пройшла в театрі  з аншлагом. Оксана Забужко  прочитала уривки зі своїх творів. Велике враження справив на аудиторію уривок з оповідання «Альбом для Густава». І хоч твір був написаний 12 років тому - виявився пророчим. Письменниця перебачила деякі моменти власної біографії та  війну на Донбасі.  
   Неабияке враження було і від мови письменниці: така образна і рясніла трохи незвичними  українськими словами  та фразами англійською. Оксана Забужко зізналася, що їй дуже подобається мова української діаспори за нормами 20-х років минулого століття і не імпонує невправна дикція нинішніх радіо - і тележурналістів. А англійські слова  для неї, певно, органічні тому, що свого часу викладала в кількох університетах США. 
   Завуч школи Антонова О. Л. на пам”ятних квитках
Зустрічі записала до 10 неологізмів  О. Забужко, а учениця 10 класу Яна Ткаленко, слухачка Кіровоградської МАНУМ (секція «Українська література»), яка досліджує творчість О. Забужко, встигла зробити аудіозапис, який так важливий для наукового дослідження з питання ролі жінки у мистецькій спадщині письменниці. 
   Шквал емоцій та оплесків від жіночої частини зали Оксана Стефанівна відчула, коли повідомила, що наші  чоловіки, по мірі  розвитку техніки, витіснятимуться зі сфер, де раніше була потрібна їх фізична праця ,а на нових виробництвах дедалі більшу роль відіграватимуть жінки. І  в політиці також.  Письменниця навіть боїться, що  можуть з’явитися  Гітлер та Сталін у жіночій подобі і  суспільство їх одразу й не розпізнає, бо жіноча натура значно складніша від чоловічої.
   Саме тому Оксана Стефанівна більше любить писати про жінок. Зокрема, її недавній твір «Після третього дзвінка вхід до зали заборонено» вона присвятила недостатньо, на її думку, дослідженим у літературі стосунками між матір’ю та дочкою. 
   Допитливі очі старшокласників палали цікавістю і бажанням відкривати для себе щось нове у цій прекрасній людині-творцеві.
   Письменниця протягом декількох годин відповідала на питання аудиторії та читала уривки нової книги «Після третього дзвінка вхід до зали забороняється».
   Зустріч з читачами в Кропивницькому  Оксана Забужко завершила автограф-сесією на власних книгах, які  глядачі придбали тут же.
   Доземний уклін Вам, Оксано Стефанівно, за оригінально-правдиву філософію життя!
   Адміністрація школи, педагагічний та учнівський колективи щиро вдячні Олександрові Ратушняку, органiзаторові заходу, викладачеві факультету фiлологiї та журналiстики ЦДПУ iм. В. Винниченка, голові обласної органiзацiї Всеукраїнського товариства «Просвiта»         iм. Т.Шевченка, за приємно проведені години  з провідною українською письменницею, поетесою, есеїсткою і публічною інтелектуалкою Оксаною Забужко.























   Фото Яни Ткаленко.

Немає коментарів:

Дописати коментар